تجارت بر سکوی پرش
- مدیر سایت
- تیر ۲۴, ۱۳۹۴
- اخبار اقتصادی
حالوهوای تجارت عوض شد. توافق مذاکرات ۱+۵ در نخستین گام فضایی مثبت، جوی آرام و همراه با امید در جامعه و بخشهای اقتصادی ایجاد کرد به نحوی که از مردم گرفته تا کارشناسان و مسئولان همه و همه اینبار با قطعیتی محکم بر رشد و رونق اقتصاد ملی تاکید کردند.
در این میان تجارت هم به عنوان یکی از بخشهای مهم اقتصادی که در دوران محدودیتهای بینالمللی با دغدغههایی همراه بود، حالا با رفع تحریمها میتواند راحتتر نفس بکشد. در چند سال گذشته با توجه به مسائل تحریم، ایران محدودیتهای بسیاری برای تجارت داشت که مهمترین آن نقلوانتقال پول بود. ضمن اینکه در این شرایط، ایران به ناچار امارات را جزو شرکای اصلی تجاری خود قرار داد چراکه به عنوان کشوری واسط مشارکت داشت و کالاها را از این سرزمین عربی به کشورهای دیگر صادر یا از آن وارد میکردیم. درحالحاضر با توافقات انجام شده باید با دقت و تمرکز بیشتر گام برداشت چرا که به طور قطع شرایط پس از این، شرایطی حساس خواهد بود و نیازمند برنامهریزی هوشمندانه است.
واردات را مدیریت کنیم
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران با بیان اینکه امروزه برخیها تشنه تسهیل واردات کالا هستند تا در دوره پساتحریم اقدام به این امر کنند، گفت: دولت باید برای مدیریت اقتصادی و تجاری پساتحریم برنامهریزی هوشمندانه داشته باشد تا آسیبهای گذشته دوباره احیا نشود. یحیی آلاسحاق افزود: با توافق مذاکرات، امیدواریم دیگر دولت به فکر واردات بیرویه نباشد بلکه از منابع آزاد شده و همچنین دیگر شرایط مثبت در جهت رونق تولید استفاده کند. وی تصریح کرد: اگر واردات مدیریت نشود با تعمیق رکود اقتصادی همچنان معضلات بیکاری و تورم حل نشده باقی خواهد ماند. نباید اجازه دهیم عطش صادرات و عطش واردات، فرآیندی غیرمنطقی و غیراقتصادی طی کند. آل اسحاق گفت: تجربههای گذشته هم نشان میدهد زمانی که منابع مالی دولت به شدت افزایش یافته واردات هم روند جهشی پیدا کرده اما در دوره جدید نباید اجازه دهیم این مشکل دوباره تکرار شود. وی تصریح کرد: سرنوشت اقتصادی ما را سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی رقم میزند و نباید سرنوشت اقتصادی خود را به محیط بیرونی و در ساختاری آسیبپذیر گره بزنیم. وزیر اسبق بازرگانی گفت: رشد ۸ درصدی اقتصاد رقم بسیار بالایی است و بیشتر کشورها در بهترین شرایط رشد ۲ یا ۳ درصدی را هدفگذاری میکنند و ما اگر واردات را مدیریت نکنیم به این هدف نمیرسیم.وی افزود: مدیریت واردات، توسعه صادرات غیرنفتی، توسعه درونزا در کنار دوری از خامفروشی معدنی و نفتی و گازی سرنوشت اقتصادی ما را رقم میزند.
گفتوگوی بخش خصوصی با شرکای تجاری
در همین حال عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه تحریمها بهطور کامل پس از توافقات لغو نمیشود و نیاز به زمان دارد، اظهار کرد: این موضوع باید مرحله به مرحله اتفاق بیفتد و در این میان ابزارهایی به عنوان ابزارهای آزادسازی در ارتباطات اقتصادی نیز باید شکل بگیرد. سیده فاطمه مقیمی در گفتوگو با صمت اظهار کرد: مهمترین موضوعی که بعد از این توافق، باید به آن فکر کنیم، برقراری گفتوگوهای بخش خصوصی با شرکای تجاری است. به گفته وی، در این شرایط نیاز است بخش خصوصی توانمند وارد عرصه تجاری شود و باید دولت نیز در این بخش حمایتهای جدی داشته باشد. به هر حال، منتظر هستیم گفتوگوهای بخش خصوصی ایران و کشورهای دیگر آغاز شود.
افزایش تقاضا در بخش حملونقل
نایب رییس کمیسیون حملونقل اتاق بازرگانی تهران، تصریح کرد: در بخش حملونقل نیز تحریمها مشکلاتی را مانند وارد نشدن لوازم یدکی برای ترمیم و بهروزرسانی ناوگان بهوجود آورده بود که امیدواریم به سرعت این موضوعات حل شود. مقیمی اظهار کرد: پس از لغو تحریمها در بخش حملونقل، شاهد افزایش تقاضا خواهیم بود به همین دلیل باید ناوگان حملونقل را برای پوشش دادن تقاضاهای اضافه شده در این دوره آماده کنیم که برای اینکار، بهطور طبیعی باید ساختارهای این حوزه ارتقا پیدا کند و بهطور قطع وضعیت صنعت حملونقل رو به بهبودی خواهد رفت. عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی تهران ادامه داد: در برنامه ششم توسعه نیز این مسئله مدنظر قرار گرفته است و براساس آن باید ساختارهای سازمانی و زیربنایی و مباحث بهرهبرداری در این صنعت ساماندهی شود تا ترانزیت و حملونقل به جایگاهی که شایسته است، برسد.مقیمی افزود: موقعیت خوبی وجود دارد تا وضعیت بهتری را متصور شویم و بهطور مسلم باید تلاش کنیم تا سهم کشور، بهویژه در بخش ترانزیت در مسیر کشورهای منطقه، افزایش پیدا کند.این فعال و کارشناس حوزه حملونقل گفت: باید با برآورد شاخصهای مربوط به نیازها، زمینه توسعه زیرساختها فراهم شود و یکی از مسائلی که در این مبحث باید به آن پرداخت، لزوم توسعه زیرساختها در همه حوزههای حملونقل اعم از زمینی، ریلی، دریایی و هوایی است.
صادرات تسهیل میشود
رییس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی ایران نیز با تاکید براینکه با برداشته شدن تحریمها، تجارت روانتر خواهد شد، اظهار کرد: با برداشته شدن تحریمها، هزینههایی را که کشور برای دور زدن تحریمها و صادرات محصولات کشاورزی میپرداخت دیگر متحمل نمیشود و حرکت در جهت رشد و توسعه صادرات خواهد بود. سید رضا نورانی تصریح کرد: تحریمها علاوه بر هزینه حملونقل محصولات، روی کیفیت آنها هم تاثیر گذاشته بود. چرا که به عنوان نمونه، مسیر بوشهر به کویت، اگر پیشتر ۸ تا ۱۲ ساعته پیموده میشد، در زمان تحریمها، ۱۲ تا ۱۵ روز طول می کشد. به این علت که یک محصول به ناچار باید به کشورهای واسطه برده شود. همین موارد باعث میشد تا کیفیت کالاها هم از دست برود. وی ادامه داد: ایران با تمام مشکلات در بازارهای جهانی حضور داشته و توانست آنها را حفظ کند. اما اگر روابط بانکی وزمینه انتقال پول و سوئیفتها فراهم شود، مشکلات نیز برطرف خواهد شد. به گفته نورانی، صادرات محصولات کشاورزی میتواند به عنوان صادرات غیرنفتی رشد پیدا کند و اگر خدا بخواهد، میتوانیم وابستگی به فروش و صادرات نفت را کنار بگذاریم. رییس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی ایران گفت: از زمان نشستهای لوزان، هیاتهایی از کشورهای مختلف به ایران آمدند و برای همکاری اعلام آمادگی کردند. ایران با دیپلماسی سیاسی وارد عرصه مذاکرات شده و این دیپلماسی موفق بوده است.